Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Νόημα ζωής

Εδώ και πολύ καιρό αναρωτιέμαι σχετικά με το νόημα της ύπαρξης μας πάνω σε αυτόν τον κόσμο και γενικά με το σκοπό της ζωής.
Για να δώσουν κάποια απάντηση σε αυτά τα ζητήματα πολλοί στρέφονται προς την επιστήμη. Η βιολογία λοιπόν, μας έχει αποκαλύψει ότι τα άτομα δημοιργούνται από τυχαίο συνδιασμό γαμετών του πατέρα και της μητέρας. Άρα, στηριζόμενοι σε αυτό το γεγονός θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η ζωή μας στηρίζεται στην τύχη και δεν έχει κανένα νόημα.
Από την άλλη όμως, αν αναζητήσουμε απαντήσεις στη χριστιανική θρησκεία, θα δούμε ότι εκεί η ανθρώπινη ύπαρξη έχει μεγάλη αξία και κάθε άνθρωπος δεν είναι ένα τυχαίο δημιούργημα της φύσης αλλά ένα θείο δώρο που ήρθε στον κόσμο με ένα σκοπό.
Επομένως, είμαστε όλοι τυχαίοι;Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε κάποιο σκοπό; Ζούμε για κάποιο λόγο; Πρέπει να ζούμε με ορισμένο τρόπο;
Όλα αυτά τα ερωτήματα (κι ακομα περισσοτερα)με απασχολούν πάρα πολύ και δεν έχει βραθεί κάποιος ως τώρα που να μου έχει δώσει μία ικανοποιητική απάντηση.
Αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι η σύγχρονη κοινωνία βρίσκει το λόγο ύπαρξής της στον καταναλωτισμό. Οι άνθρωποι εργάζονται, δημιουργούν κοινωνικες σχέσεις κ.τ.λ. με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση υλικών αγαθών. Οι περισσότερες γυναίκες μαλιστα ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα μόνο και μόνο για να καλυτερεύσουν την εξωτερική τους εμφάνιση.Αφοσιώνονται ολοκληρωτικά σε αυτόν τον σκοπό και υποβιβάζουν οποιονδήποτε άλλο δεν κάνει το ίδιο.
Όμως, είναι πράγματι αυτός ο σκοπός της ζωής; Όλα αυτά δεν είναι λίγο μάταια;
Σ'αυτό το σημείο έρχεται μια άλλη εντελώς διαφορετική μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να φροντίζει την πνευματική του καλλιέργεια και ν'ασχολείται με την ουσία των πραγμάτων.Και πάλι όμως, η πνευματική καλλιέργεια είναι ο σκοπός της ζωής; Δηλαδή, ένας άνθρωπος με το που γεννιέται πρέπει να βάζει ώς στόχο την πνευματική του άνάπτυξη;
Σίγουρα αυτή δεν είναι η απάντηση...
Μήπως λοιπόν το νόημα της ζωής είναι η αγάπη και σκοπός του ανθρώπου να μάθει ν'αγαπάει τους συνανθρώπους του;
Σίρουρα αν συνέβαινε αυτό οι άνθρωποι δε θα υπέφεραν από πολλά προβλήματα και όλοι θα ήταν μονιασμένοι κι ευτυχισμένοι.
Θα ήταν στ' αλήθεια όμως;
Η ματαιοδοξία, η ζήλεια, το μίσος κ.α. δεν ανήκουν στη φύση του ανθρώπου; Θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτά;
...
Το νόημα της ζωής λοιπόν πρέπει να το ψάξει ο καθένας μόνος του κι ίσως κάποιοι είναι τυχεροι και το βρουν!

2 σχόλια:

  1. Βρισκω πολυ ενδιαφερον τις ιδεες σου και γενικοτερα τον ολο συνειρμο- 8εμα..!μπραβο σουυ!
    αν θες την γνωμη μου,πιστευω πως το νοημα και συγχρονως ο σκοπος της ζωης αλλαζει απο ανθρωπο σε ανθρωπο..αφορα τον εσωτερικο μας κοσμο,τη θρησκεια και τα πιστευω μας.Για ορισμενους το νοημα της ζωης βρισκεται σε περιπλοκα πραγματα και ονειρα(αγορα μιας βιλας ή μια επιτυχης επαγγελματικη σταδιοδρομια).Αλλοι παλι το ανακαλυπτουν σε πιο απλα πραγματα(ενας μεγαλος ερωτας η' μια αγαπημενη οικογενεια).
    Οπως και να χει παντως ελπιζω να ανηκεις στους λιγους τυχερους και εσυ..αν 8α μπορουσαμε να τους πουμε ετσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Το σκοπό βέβαια της ζωής μου ακόμα τον ψάχνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή